Antene

Published by IT Elektroleum on

Mrežne antene su ključni deo bežičnih komunikacionih sistema i dolaze u različitim oblicima i veličinama, svaka sa svojim specifičnim karakteristikama. Evo nekoliko vrsta mrežnih antena koje ste naveli:

  1. Omni antene: Omni antene (ili omnidirekcionalne antene) emituju signal u svim pravcima horizontalno oko antene, čineći ih idealnim za situacije gde je potrebno pokriti široko područje, kao što su Wi-Fi mreže u zgradama.
  2. Disk antene: Disk antene su visokodirekcionalne antene koje se koriste za dugometražne veze. Imaju usmeren snop koji se fokusira u jednom pravcu, što omogućava veći domet i bolji kvalitet signala na većim udaljenostima.
  3. Sector antene: Sector antene se koriste za pružanje bežične pokrivenosti u specifičnom sektoru ili “kriški”. Često se koriste u mobilnim mrežama i bežičnim pristupnim tačkama za pružanje širokopojasne pokrivenosti.
  4. Grid antene: Grid antene su visoko direkcionalne antene koje se koriste za dugometražne point-to-point veze. Njihova rešetkasta struktura smanjuje otpor vetra i pomaže u održavanju stabilnosti antene.
  5. Radom antene: Radom je zaštitna obloga koja se stavlja preko antene kako bi je zaštitila od spoljnih uticaja, poput vremenskih uslova. Ne utiče na performanse antene.
  6. Yagi antene: Yagi antene su visoko direkcionalne antene koje se često koriste za televizijske prijemnike, ali se takođe mogu koristiti za Wi-Fi, mobilne telefone i druge aplikacije. Imaju visok dobitak i usku širinu snopa, što omogućava dug domet i precizno usmeravanje.

Svaka od ovih antena ima svoje prednosti i nedostatke, i najbolji izbor će zavisiti od specifičnih potreba vaše mreže.

Categories: Čitaonica